Minister van Houtenlaan 123 A
1981 EK Velsen-Zuid
Tel: 088 8227000
Fax: 088 8227001
elisastrating@ergo-doen.nl

 

Ergotherapie Doen Velsen wordt opgeheven in het najaar van 2023. Elisa Strating blijft als ergotherapeut werkzaam voor Doen en start daarnaast met een nieuwe praktijk: Positief Gezond Leven.

 

Doen Velsen biedt passende zorg op de juiste plek; bij u thuis, in de praktijk of op uw werkplek

Passende zorg kan ook betekenen de thuiswerkplek zo inrichten dat klachten verminderd of voorkomen worden

"Wat is belangrijk voor u om weer te kunnen doen?" Interview over Positieve Gezondheid als gedachtegoed en in de (ergotherapie)praktijk

Wat kunt u van Doen Ergotherapie verwachten:

Doen is de regie weer terugkrijgen over uw gezondheid en uw leven
U bent de expert van uw eigen leven en u weet wat belangrijk is. Ergotherapie maakt dit helder en ondersteunt u in uw mogelijkheden.

Doen is doelgerichte ergotherapie
Gewoon weer de dagelijkse dingen kunnen doen als de boodschappen, koken, werken, tuinieren, actief zijn met de kinderen of op de kleinkinderen passen.

Doen is langer zelfstandig thuis kunnen wonen
Op een fijne manier in uw eigen huis blijven wonen, middels vergroten van uw zelfredzaamheid en creëren van een veilige woonomgeving.

Doen is samen met de ergotherapeut werken aan oplossingen
Het op een andere manier doen, uw energie anders verdelen of de hulp inroepen van mantelzorger of vrijwilliger. Maar ook, het gemak van hulpmiddelen of aanpassingen.

Doen is de samenwerking aangaan in uw eigen omgeving
Met elkaar, de mantelzorger, met andere zorgverleners én met gemeente en leveranciers. Gebruik makend van elkaars deskundigheid en ervaring.

Doelgroep: Volwassenen

  • Coaching/begeleiding & trainingen Positieve Gezondheid
  • Langdurige pijn & vermoeidheid
  • Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), zoals na herseninfarct of hersenschudding
  • Chronisch Neurologische Aandoeningen (CNA)
  • Arbeid/Werkplekonderzoek/Werkplekadvies & coaching
  • Artrose/Reuma/Oefentherapie/Gewrichtsbescherming
  • Oncologie/Belasting-Belastbaarheid/Energiemanagement
  • Kwetsbare ouderen/Ouderen met dementie & hun mantelzorger
  • Vitaliteit/Leefstijl/Preventie/Verandertrajecten
  • Neuralgische Amyotrofie (NA)
  • Revalidatie na COVID-19/PICS
  • Mobiliteit; instructie Driewielfiets/Scootmobiel/Rolstoel/Rollator

Regio: Gemeente Velsen
Waaronder IJmuiden, Driehuis, Velsen-Zuid, Velsen-Noord, Santpoort en Velserbroek

Partners/samenwerkingsverbanden

Om de beste zorg te kunnen bieden is een goede samenwerking van groot belang. De therapeuten van Doen werken in diverse netwerken. Hulpvragen worden opgelost in samenwerking met andere zorgverleners zoals huisartsen, verpleegkundigen of fysiotherapeuten.

Doen werkt graag samen om de kwaliteit van de therapie continu te blijven verbeteren.
Op de locatie in Velsen is een nauwe samenwerking met de zorgverleners van
CareworX. Binnen het Schouder Centrum IBC Amstelland in Amstelveen biedt Doen behandeling bij Neuralgische Amyotrofie (NA), gezamenlijk met fysiotherapeut en eventueel psycholoog.

Elisa Strating van Doen Velsen is trainer van het Institute for Positive Health (iPH)

Therapeuten Velsen

Elisa Strating
Ergotherapeut en trainer, specialisme langdurige pijn en vermoeidheid, neuralgische amyotrofie en positieve gezondheid

'Ik sta voor een persoonlijke en positieve benadering, waarbij ik denk in mogelijkheden. Wat wilt u graag weer kunnen doen, wie of wat heeft u daarbij nodig en hoe komen we samen tot oplossingen?'

Stuur e-mail

Of bel: 0629372572

Nieuwsberichten

Ergotherapie bij herstel na coronavirus (COVID-19)

Wanneer u met het coronavirus op de intensive care (ic) heeft gelegen, zal er na ontslag een intensief revalidatietraject starten. In eerste instantie zal dat meestal in een revalidatiecentrum zijn; daarna begint het herstellen thuis.

Ten gevolge van een ernstige ziekte als corona, langdurige beademing en fysieke inactiviteit, kunnen na een verblijf op de ic langdurig klachten blijven bestaan bij fysiek, respiratoir (de ademhaling), psychosociaal en cognitief functioneren. Heel veel dingen die u gewend was zonder moeite te doen, kosten nu een enorme inspanning. De klachten na een ic-opname worden samengevat onder de term Post Intensive Care Syndroom (PICS).

Ergotherapie ondersteunt mensen met PICS bij het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten die zij graag weer willen doen. Dat betreft zelfzorgactiviteiten (zoals douchen & aankleden of medicatie innemen), het huishouden & boodschappen doen, terugkeer naar werk en het weer oppakken van hobby of sport. In feite alles wat u weer wil kunnen doen om u vitaal en gezond te voelen.

In het begin zullen uw fysieke klachten op de voorgrond staan, omdat die duidelijke beperkingen opleveren in uw thuissituatie. In een latere fase, soms pas na een paar maanden thuis te zijn, kunnen klachten als vermoeidheid of concentratie- en geheugenproblemen belemmerend zijn in de dingen die voor u belangrijk zijn.

Vanuit Doen Ergotherapie kunt u langdurig begeleid worden. Uw basisverzekering vergoedt dit voor tien uur per kalenderjaar; daarnaast vergoeden een aantal zorgverzekeraars extra uren vanuit de aanvullende pakketten. Gedurende het hele behandeltraject kan er contact zijn met uw behandelend (huis)arts. Daarnaast werkt Doen intensief samen met fysiotherapeuten, een diëtist en een psycholoog.

De gehele behandeling staat in het teken van uw wensen en mogelijkheden en het vergroten van Kwaliteit van Leven. Daarbij werken we als disciplines samen vanuit het concept van ‘Positieve Gezondheid’.

Een paar voorbeelden uit de behandeling wanneer u start met ergotherapie:

>Uw dagelijkse dingen anders doen of anders verdelen over de dag, waardoor deze u minder energie kosten;
>Balans vinden tussen inspanning en ontspanning om minder vermoeidheid te ervaren;
>Begeleid worden bij planning, concentratie & geheugen, zodat u kunt opbouwen naar activiteiten thuis/op het werk;
>Bespreken wat deze periode voor u betekent en wie/wat u kunt gebruiken om verder te kunnen herstellen.

Ergotherapie Doen en de afdeling fysiotherapie van CareworX werken samen in de behandeling bij herstel na COVID-19 en zijn betrokken bij het REACH-netwerk. REACH staat voor ‘REhabilitation After Critical illness and Hospital discharge’ en omvat een netwerk van eerste- en tweedelijns professionals betrokken bij revalidatie en herstel na ic-opname.

Ook wanneer u niet opgenomen bent geweest, kunnen uw klachten langere tijd aanhouden. De zorgverlening na Corona wordt door de zorgverzekeraars vergoed vanuit Herstelzorg Covid-19. Hiervoor is een verwijzing benodigd van uw huisarts of specialist. Gedurende de behandeling kunt u meewerken aan onderzoek naar de gevolgen van Corona en de effectiviteit van behandeling. Neemt u ook dan contact op met Doen en/of CareworX!

Breng zelf uw 'Positieve Gezondheid' in beeld

Samen met seniorencoach Anne Eijnwachter geeft Elisa Strating van Doen een workshop ‘Positieve Gezondheid’ op de Gezondheidsbeurs in Velsen. Voor meer informatie over Anne kijk op de website van Seniorencoach Kennemerland.

Markt Thuis in de Toekomst nu ook in Velsen

De gemeente stimuleert inwoners om langer zelfstandig te blijven wonen, maar weten inwoners wel wat er allemaal nodig en mogelijk is om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen?
De Markt Thuis in de Toekomst biedt Velsenaren de mogelijkheid geïnformeerd en geadviseerd te worden over de variatie en onvermoede mogelijkheden binnen wonen, welzijn en zorg.
Natuurlijk is ook Doen Ergotherapie aanwezig op deze dag!

#ergotherapie #dejuistezorgopdejuisteplek     #marktthuisindetoekomst        #velsen

Ergotherapie en artrose

De afgelopen periode is bij Doen de nascholing ‘Ergotherapie en artrose’ gevolgd van Ergo Scholing Dichtbij.
In de praktijk worden steeds vaker cliënten gezien met pijnlijke gewrichten ten gevolge van artrose. Hoe hiermee om te gaan, hoe bescherm ik mijn gewrichten, hoe vind ik een balans tussen wat ik wil en wat ik kan doen en welke oefeningen of hulpmiddelen zou ik hierbij kunnen gebruiken…
allemaal onderwerpen die voorbij komen in de behandeling en begeleiding bij artrose.

Ook dit is ergotherapie...

Op 12 oktober is Elisa Strating van Doen aanwezig geweest op de informatiedag van Wijkgerichte Zorg. De dag was gericht op kwetsbare ouderen en hun mantelzorgers in de regio Zuid-Kennemerland. Naast informatie over het programma Wijkgerichte Zorg, waren er workshops te volgen met de onderwerpen mantelzorg, geheugen, dementie en behandelwensen & het levenseinde. Een verslag van deze interessante dag vindt u hier
Doen was een van de deelnemers aan de informatiemarkt en liet zien wat ergotherapie kan betekenen bij het langer zelfstandig thuiswonen. Het valrisico verkleinen of het leren omgaan met hulpmiddelen wordt meestal wel gekoppeld aan een ergotherapeut, maar een ‘spraakknop’ om bijv. de magnetron te bedienen bij geheugenproblemen… dat was iets nieuws. Wilt u meer weten? Neemt u dan contact op met Doen!

Alzheimer ook na Wereld Alzheimer Dag niet vergeten

In de gemeente Velsen zijn in de week van 21 september, Wereld Alzheimer Dag, allerlei activiteiten georganiseerd rondom het thema dementie. Interessant was de presentatie van Tije Hooghiemstra, voorlichter van Alzheimer Nederland bij de senioren koffieochtend in Bibliotheek Velserbroek. Mooi ook om als ergotherapeut, ook ná 21/9, een bijdrage te kunnen leveren aan de begeleiding van mensen met dementie en hun mantelzorgers!

Doen krijgt hulpmaterialen namens de Edwin van der Sar Foundation

Vandaag bij Doen Velsen mooie koffer met hulpmiddelen in ontvangst mogen nemen ter ondersteuning van ergotherapie bij mensen met hersenletsel. Van aangepast bestek & noppenbord tot opvouwbare helping hand & potopener. Alles even handig bij het weer kunnen Doen van dagelijkse activiteiten!

Meedenken in mobiliteit

Langer blijven fietsen is net als langer thuis blijven wonen een onderwerp voor veel ouderen. Een driewielfiets kan een oplossing zijn en een mooi alternatief voor de scootmobiel, wanneer u wilt blijven bewegen. Heel leuk om zelf de verschillen te ervaren tussen de diverse modellen op de open dag van 25 mei, gericht op mobiliteit.
U kunt met uw vragen over driewielfietsen terecht bij Doen Velsen!

Doen en CareworX bundelen de krachten!

Elisa Strating van Doen Ergotherapie en Gerfred Greveling van multidisciplinair zorg- en beweegcentrum CareworX hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. Door de kwaliteiten van fysiotherapeut en ergotherapeut samen te brengen, optimaliseren zij de zorg rondom de cliënt. Doen kijkt uit naar de samenwerking!

Klik hier voor de website van CareworX.

Hoe gaat het met u?

Die vraag krijg je vaak als je bij een arts of zorgverlener komt. Misschien denkt u dan –net als veel anderen – dat er gevraagd wordt naar hoe het gaat met uw ziekte of klacht. Maar dat vertelt nog niet alles over uw gezondheid en uw welbevinden. En ook niet over wat u nodig heeft om u beter te voelen.

Doen werkt met ‘Positieve Gezondheid’, een relatief nieuw begrip, waarbij er niet alleen naar uw klacht maar juist ook naar uw mogelijkheden gekeken wordt: van klacht naar kracht.

Het is goed dat u weet wat belangrijk voor u is en wat u zou willen veranderen. Daar is een vragenlijst voor ontwikkeld, die u online kunt maken. U krijgt vragen over de volgende onderwerpen:

Hoe gaat het lichamelijk met u?
Hoe gaat het mentaal met u?
Welke zingeving vindt u in uw leven; waar wordt u blij van?
Wat voor kwaliteit van leven ervaart u?
Doet u mee in de maatschappij?
Hoe ziet uw dagelijks leven eruit?

Klik hier om de vragenlijst online in te vullen. Per onderwerp beantwoordt u zeven vragen. Het resultaat is een berekening van uw ‘gezondheidsoppervlak’ in een Spinnenweb zoals u hiernaast afgebeeld ziet.
Doen bespreekt graag met u waar u al tevreden mee bent en wat u zou willen veranderen binnen uw Positieve Gezondheid!